Posted on

Allt om mat och restauranger i världen

Det finns många saker i världen som människor kan klara sig utan. Men mat är något som ingen kan klara sig utan, vilket gör det till en enorm marknad på flera olika sätt.

Maten genom tiderna

Om det är något som förändrats mycket under människans tid är det maten. Det här sågs länge, åtminstone i västvärlden, som en lyx att ha. Då många procentuellt var fattiga hade de knappt råd att ordna mat på sina egna bord. Man ska dock vara medveten om att det fortfarande finns stora delar av världen där det pågår svält.

Men det har däremot blivit bättre än förut, vilket är tydligt i flera olika länder – som till exempel Sverige. Men i stora delar av Europa har maten och dess kultur utvecklats enormt och gett stora spår både genom historian, nutiden och i andra delar av världen.

Sverige må inte vara världens största land när det kommer till matexport. Å andra sidan är svenskarna sedan framför allt 2000-talet duktiga på att importera mat. Det beror på att i Sverige äter man mer än bara den ”typiskt svenska maten”. Det är ett exempel på hur maten sprids över nationsgränser.

Mat som är populär i hela världen

Det finns dessutom gott om mat som är väldigt populär över hela världen. Ta exempel från Italien. Ett land som inte är världens största på särskilt många sätt, men när det kommer till matkultur har nästan alla runt om planeten koll på läget kring Italien. Pizzan är ett bra exempel på det, då det nästan inte är någon i världen som åtminstone inte har hört talas om en italiensk pizza förut. Den påstås ha grundats i södra Italien, nämligen i Neapel, och Italien ses än idag som världens pizzahuvudstad. även om pizzan görs i flera olika länder och på olika sätt.

Annan mat som blivit populär över hela världen kommer österifrån. Europa var länge relativt dåliga när det kommer till österländsk kultur. Men nu för tiden finns det thai-mat, sushi, kinamat och andra typer av rätter och matkulturer från hela Asien. Mellanöstern, Vietnam och andra delar av kontinenten klassas in dit, vilket gör att Asien på många sätt kan ses som den matrikaste kontinenten i världen. Inte minst vad det gäller bredd på deras mat.

Hela Amerika-kontinenten har dessutom gott om mat att bjuda världen på. Ska man se över Nordamerika finns det gott om mat i USA. Även om allt i grunden inte kommer från Förenta Staterna har mycket mat fått sitt genomslag där. Hamburgare av olika slag är ett exempel på det, då hamburgare många gånger ses som nationalrätten där. Samma sak gäller kycklingvingar och då inte minst vingarna i stilen från Kentucky.