Posted on

Vilken mat i världen är populärast?

Går det att få fram någon mat i världen som är populärast? Börjar man gräva i det finns det troligtvis många maträtter som sticker ut.

Världens populäraste mat?

Att hitta världens populäraste maträtt är inte enkelt. Varför? Bland annat beror det på att alla individer i världen har olika smaklökar och därmed olika favoriter. Det kan också påverkas rejält mellan nationsgränserna samt generationerna.

En 95-åring i Sverige kanske föredrar traditionella rätter likt köttbullar och raggmunkar. Det medan en 15-åring i Sverige under en dag utan större problem kan slänga i sig både pizza, sushi, Pho-soppa och hamburgare. Det innebär inte att någon äter rätt eller fel, men däremot att matkulturen över hela världen har förändrats drastiskt. Inte minst i Sverige.

Av den anledningen är det också svårt att jämföra vilka maträtter som är populärast i världen, eftersom olika människor äter på olika sätt. Men generellt finns det ett antal rätter som sticker ut direkt. Den första är pizzan. Det råder inga tvivel om att pizza är en maträtt som relativt ostört har seglat upp till en av de mest klassiska rätterna i hela världen. Pizzan kan dessutom lagas på väldigt många olika sätt. Det innefattar olika sorters pizza både när det kommer till tillagning och ingredienser.

Efterrätterna ligger bra till

Annars är hamburgare, olika typer av thai-mat och kycklingvingar typer av mat som är extremt populära över hela välden. Sushi placerar sig förstås väldigt högt på den listan. Det råder ingen tvekan om att matkulturen är bred över hela världen och att det lett till att ”alla äter all mat”. Men förutom den vanligaste typen av klassiska rätter finns det också annan typ av mat som gör sig populär. Det här är till exempel glass. Tro det eller ej, men glass klassas som mat. Det beror bland annat på att glass traditionellt görs av mjölk och andra klassiska ingredienser.

Samma sak gäller för choklad. Det är ytterst få personer i världen – som inte är allergiska mot det – som ärligt skulle säga att de inte gillar choklad. Av den anledningen har chokladen blivit en av världens populäraste maträtter, tillsammans med bland annat glassen. Just de här två olika typerna av maträtter går också utmärkt att blanda för den som skulle vilja göra det.