Posted on

All världens mat

Restauranger i världenRestauranger i världen

Mat och restaurangerMat och restauranger

Allt om mat och restauranger i världen

Det finns många saker i världen som människor kan klara sig utan. Men mat är något som ingen kan klara sig utan, vilket gör det till en enorm marknad på flera olika sätt.

Maten genom tiderna

Om det är något som förändrats mycket under människans tid är det maten. Det här sågs länge, åtminstone i västvärlden, som en lyx att ha. Då många procentuellt var fattiga hade de knappt råd att ordna mat på sina egna bord. Man ska dock vara medveten om att det fortfarande finns stora delar av världen där det pågår svält.

Men det har däremot blivit bättre än förut, vilket är tydligt i flera olika länder – som till exempel Sverige. Men i stora delar av Europa har maten och dess kultur utvecklats enormt och gett stora spår både genom historian, nutiden och i andra delar av världen.

Sverige må inte vara världens största land när det kommer till matexport. Å andra sidan är svenskarna sedan framför allt 2000-talet duktiga på att importera mat. Det beror på att i Sverige äter man mer än bara den ”typiskt svenska maten”. Det är ett exempel på hur maten sprids över nationsgränser.

Mat som är populär i hela världen

Det finns dessutom gott om mat som är väldigt populär över hela världen. Ta exempel från Italien. Ett land som inte är världens största på särskilt många sätt, men när det kommer till matkultur har nästan alla runt om planeten koll på läget kring Italien. Pizzan är ett bra exempel på det, då det nästan inte är någon i världen som åtminstone inte har hört talas om en italiensk pizza förut. Den påstås ha grundats i södra Italien, nämligen i Neapel, och Italien ses än idag som världens pizzahuvudstad. även om pizzan görs i flera olika länder och på olika sätt.

Annan mat som blivit populär över hela världen kommer österifrån. Europa var länge relativt dåliga när det kommer till österländsk kultur. Men nu för tiden finns det thai-mat, sushi, kinamat och andra typer av rätter och matkulturer från hela Asien. Mellanöstern, Vietnam och andra delar av kontinenten klassas in dit, vilket gör att Asien på många sätt kan ses som den matrikaste kontinenten i världen. Inte minst vad det gäller bredd på deras mat.

Hela Amerika-kontinenten har dessutom gott om mat att bjuda världen på. Ska man se över Nordamerika finns det gott om mat i USA. Även om allt i grunden inte kommer från Förenta Staterna har mycket mat fått sitt genomslag där. Hamburgare av olika slag är ett exempel på det, då hamburgare många gånger ses som nationalrätten där. Samma sak gäller kycklingvingar och då inte minst vingarna i stilen från Kentucky.

Vilken mat i världen är populärast?

Går det att få fram någon mat i världen som är populärast? Börjar man gräva i det finns det troligtvis många maträtter som sticker ut.

Världens populäraste mat?

Att hitta världens populäraste maträtt är inte enkelt. Varför? Bland annat beror det på att alla individer i världen har olika smaklökar och därmed olika favoriter. Det kan också påverkas rejält mellan nationsgränserna samt generationerna.

En 95-åring i Sverige kanske föredrar traditionella rätter likt köttbullar och raggmunkar. Det medan en 15-åring i Sverige under en dag utan större problem kan slänga i sig både pizza, sushi, Pho-soppa och hamburgare. Det innebär inte att någon äter rätt eller fel, men däremot att matkulturen över hela världen har förändrats drastiskt. Inte minst i Sverige.

Av den anledningen är det också svårt att jämföra vilka maträtter som är populärast i världen, eftersom olika människor äter på olika sätt. Men generellt finns det ett antal rätter som sticker ut direkt. Den första är pizzan. Det råder inga tvivel om att pizza är en maträtt som relativt ostört har seglat upp till en av de mest klassiska rätterna i hela världen. Pizzan kan dessutom lagas på väldigt många olika sätt. Det innefattar olika sorters pizza både när det kommer till tillagning och ingredienser.

Efterrätterna ligger bra till

Annars är hamburgare, olika typer av thai-mat och kycklingvingar typer av mat som är extremt populära över hela välden. Sushi placerar sig förstås väldigt högt på den listan. Det råder ingen tvekan om att matkulturen är bred över hela världen och att det lett till att ”alla äter all mat”. Men förutom den vanligaste typen av klassiska rätter finns det också annan typ av mat som gör sig populär. Det här är till exempel glass. Tro det eller ej, men glass klassas som mat. Det beror bland annat på att glass traditionellt görs av mjölk och andra klassiska ingredienser.

Samma sak gäller för choklad. Det är ytterst få personer i världen – som inte är allergiska mot det – som ärligt skulle säga att de inte gillar choklad. Av den anledningen har chokladen blivit en av världens populäraste maträtter, tillsammans med bland annat glassen. Just de här två olika typerna av maträtter går också utmärkt att blanda för den som skulle vilja göra det.

Populära typer av restauranger

Restauranger finns det gott om i världen. Men finns det någon typ av restauranger i världen och Sverige som sticker ut lite?

Restauranger som sticker ut

Gör man en titt i Sverige finns det förstås ett antal typer av restauranger som sticker ut direkt. Det är dels de typiska snabbmatsrestaurangerna och hamburgerrestaurangerna. McDonalds, Burger King, Sibylla och Max är alla exempel på stora kedjor som har tusentals restauranger över hela landet – och världen – tillsammans.

Därför går det att säga att hamburgare är en av Sveriges mest populära maträtter. Men pizzan sticker ut och det går inte att komma undan det faktum att det finns många pizzerior i landet. Totalt uppskattas det finnas 3500 pizzerior i Sverige och det utspritt över hela landet.

Snabbmat är populärt över stora delar av världen, inte minst i väst. Men det finns gott om annan mat som enkelt seglat sig upp i topp av favoritmat och därmed skapat många restauranger. Mat med japansk stil gör sig populärt, inte minst sushi eller odon. Därför går det att hitta flera japanska restauranger i landet.

Samma sak gäller för thai-restauranger. Sverige har både haft en relativt stor invandring från Thailand och många svenska turister besöker landet varje år, vilket har gjort att thaimaten blivit populär. Tack vare det finns möjligheten att hitta thai-restauranger i allt från stora städer till små samhällen i Sverige. Något som också gäller för kinamaten. Just kinesisk mat var något som lite tidigare än resterande asiatiska kök kom att etablera sig i Sverige. Av den anledningen är det inget svårt att hitta Kinarestauranger i Sverige. Det finns praktiskt taget i de flesta små städer och samhällen.

Populära restauranger i världen

Är du ute efter att hitta världens populäraste restauranger? Då är det möjligt att göra det, även om det finns vissa bra saker att tänka på.

Byts hela tiden

En av de viktigaste sakerna när det kommer till världens mest omtycka restauranger är att listan ständigt byts och uppdateras. Den ser dessutom olika ut beroende på vilka som har gjort listan, och vilka som frågas i den.

Men generellt finns det några stora restauranger i världen som sticker ut. Enligt Metro Mode är New York-restaurangen Eleven Madison Park den allra populäraste restaurangen. Beläget på Flariton District på Manhattan har den en exklusiv meny, och är allt mindre än enkel att boka bord på.

Få svenskar besöker Modena varje år, men det finns anledningar att göra det, och det stavas Osteria Francescana. Den här lyxiga restaurangen tillhör nämligen topp två av världens främsta restauranger.

Central Lima i den peruanska huvudstaden är ett annat exempel på det. Samma sak gäller för Gaggan i Bangok. Spanien tillhör dock ett av de länder med flest favoriter på listan. Både i Baskien och andra delar med restauranger som Asador Etxeberri och Mugaritz.

Populär matländer i världen

De allra flesta vet redan om vilka de klassiska maträtterna är som är mest omtycka i hela världen. Men vem har koll på de populäraste matländerna?

Stor bredd av populariteten

Det är inget svårt att lista ut att pizzan, hamburgaren och många andra maträtter är världens mest populära. De rätterna är nämligen alltid populärast på samtliga listor. Men att lista ut världens populäraste matländer är däremot inte lika enkelt.

Här finns dessutom en väldigt intressant bredd. Först ut enligt listan är Indien. Landet har en stor bredd i sitt kök och även om det är rätterna tikki masala och tandoori chicken som sticker ut så går det inte att förneka att det finns många populära indiska maträtter.

Asien fortsätter att vara i topp när såväl det thailändska köket som det vietnamesiska, japanska och malaysiska ligger högt upp på listan. Det är inte förrän längre ner av topp 10 som till exempel USA och Mexiko kommer in. Med otroliga kryddor som chilli, spiskummin och chipotle har det mexikanska köket gjort sig enormt populärt. Inte minst genom att sprida tacos och quesadillas över hela världen, och mycket annat med.

Sveriges kändaste restauranger

Många listar snabbt ut vilken typ av restauranger det finns mest av i Sverige. Men ska man gissa landets hetaste restauranger blir det troligtvis svårare.

Mer än bara maten

Ja, pizzerior och hamburgerrestauranger finns det gott om i Sverige. Det är ingen hemlighet att snabbmaten har tagit över stora delar av världen och Sverige är inget undantag. Men trots det finns det mycket annan typ av mat i landet som också bidrar till några av landets främsta restauranger.

Enligt Vagabond är Svartö krog ett exempel på en riktigt bra restaurang i Sverige. Här är det inte bara maten som gör den så oerhört populär, utan den minst sagt vackra båtresan ut över Stockholms skärgård gör att den ger en helhetskänsla som många uppskattar.

Gillar man lokalproducerad mat ska man åka knappa timman söder om Stockholm till Järna. Där bedriver den nuvarande halvtidsbonden David Brandberg något som heter Skåpmat. Det är en typ av restaurang som enbart håller öppet fredagar och lördagar och maten är en så kallad överraskningsmeny på lokala ingredienser som David får ihop.

För den som gillar pizza men ändå inte vill äta den typiska snabbmaten finns Lilla Napoli i Falkenberg. Den lilla kuststaden kan mycket väl bjuda på den mest autentiska italienska pizzan i hela norra Europa. Den här pizzerian har hämtat sin inspiration från pizza-meckat Neapel och bjuder på en intressant upplevelse. Restaurangen i sig får inte alla att falla omkull av chock, men toppingen på pizzan är unik varje dag och pizzorna är bakade på klassiskt napoleonskt vis.

Kommer svenskar fortsätta äta utländsk mat?

Hur kommer den svenska matkulturen att fortsätta förändras i framtiden? Kommer fler och fler utländska kök att ta sig in på den svenska marknaden?

Hur fortsätter utvecklingen?

De flesta vet om att svensk matkultur inte ser ut som den gjorde för ett antal årtionden sen ut. Maten har gått från att nästan enbart vara influerad av potatis och olika typer av kött till att hitta rätter från hela världen.

Det asiatisk köket har troligtvis varit det som kommit igång mest i Sverige under de senaste årtiondena. Det här innefattar allt från kinamaten till thai, japanskt men också mat från Turkiet, Syrien, Irak och många andra länder.

I och med att matkulturen blir allt bredare i landet är det rimligt att fråga sig om det kommer fortsätta så. Det allra mest troliga är att det gör det. Men frågan är från vilket land? Något som går att gissa på är att där det kommer flyktingar och invandrare ifrån kommer maten att anammas. Många har redan börjat få upp det irakiska köket till exempel. Men kommer fler svenskar äta mat från bland annat Somalia och Eritrea?

Här går det bra att höra av dig till oss.

Allt om mat och restauranger i världen!Allt om mat och restauranger i världen!