Posted on

Fira med mat och godsaker

Det är djupt inpräntat i människor i Sverige att involvera mat när något ska firas. Att fira framgångar, födelsedagar, uppnådda mål och högtider med något att äta är väldigt vanligt och maten blir en typ av belöning för prestationen eller framgången. Om du ska fira något i närtid är en tårta perfekt att fira med. Det finns möjlighet att beställa tårtor i Stockholm om du bor eller är på besök i huvudstaden. Det finns bland annat fototårtor och motivtårtor att beställa. Du kan välja på ett flertal smaker att fylla tårtan med, välj dina favoritsmaker. Tårta är vanligt att bjuda på vid födelsedagar, högtider, bröllop, dop och begravning. Det finns alltid en anledning till att äta tårta.

Mat är en del av det sociala livet

Förutom att äta något sött och gott för att fira något är det även vanligt att gå på restaurang för att fira. Att äta och dricka gott är starkt förknippat med firande. Maten står ofta i centrum och mat är en stor del av det sociala livet. Att äta mat är helt enkelt ett sätt att umgås och då blir det naturligt att inkludera det i ett firande. Ofta firas saker tillsammans med någon nära.

Svenska högtider och mattraditioner

Svenska högtider är starkt förknippade med mat. Då samlas släkt och vänner kring mat och det finns ofta starka traditioner kopplade till maten. Gemensamt för alla högtider är att det är buffé eller smörgåsbord. Svensk högtidsmat har en gammal historia och många råvaror kan spåras till förhistorisk tid. Viss mat återkommer också under flera olika högtider, som exempelvis sill.

Förgylla tillvaron med lyxiga råvaror

Mat och andra godsaker är lätt att använda för att förgylla tillvaron helt enkelt. Vissa livsmedel och råvaror anses vara lite lyxigare, som exempelvis oxfilé, räkor och lax. Om du ska fira en framgång vill du gärna att det du äter ska kännas lyxigt. Det är inte heller sällan som människor vill äta något extra festligt på helgen för att sätta en extra guldkant på tillvaron. Livet är för kort för att inte fira saker så ta varje tillfälle i akt att lyxa till det lite extra.