Posted on

Ät och drick vad du vill och undvik ilningar

Vill du kunna på på restaurang och äta och dricka mat och dryck i olika temperaturer? Brukar du få ilningar i tänderna? – ibland kan man få det bara av att andas kall luft, av något extra sött eller av något hett som kaffe eller té. Men det är om du alltid har ilningar som det kan vara ett symptom på någonting som behöver rättas till.

Vad betyder ilningar?

Om du alltid har ilningar i tänderna så vet du hur obehagligt det kan vara, och att man kanske försöker att undvika att äta och dricka vissa saker. Du kanske sitter på restaurangen för en riktigt skön kväll – men funderar på vad du kan äta så att det inte ilar?

Känslighet i tänder och tandhalsarna kan vara ett tecken på att något behöver lagas, men det kan ocksa vara enkelt avhjälpt. Ilningar är inte så farliga, men man behöver ta detta som en signal för att besöka tandläkare så att man kan utesluta att det inte finns ett hål eller en spricka i tanden.

Något kan vara fel när det ilar

Ilningen är som ett larmsystem och det är viktigt att du går till tandläkaren och kontrollerar det. En vanlig orsak till ilningar är att tandytan är känslig. Den kan vara sliten, ha en spricka eller andra saker som påverkar. Även exempelvis luft kan trigga ilningssystemet att gå igång. Om det finns en förslitning kommer luft och mat lättare i kontakt med den känsliga nerven inuti tanden. Tandborstskador är en vanlig orsak till ilningar, det uppkommer av att man borstat hårt eller använt en hård tandborste. Hål i tänderna kan naturligtvis också ge upphov till ilningar.

Emaljen är viktig

Emaljen skyddar tänderna och bildar en superstark yta. Den skyddar de inre lagren där kanalerna in mot tandens pulpa och nerver finns. Om emaljen förstörs eller blir tunn skyddar den inte lika bra och det du äter och dricker kan påverka nerverna inuti tanden. Då ilar det. Om du har lagat en tand kan du ibland känna ilningar efteråt, eftersom tandläkaren varit inne i tanden och kommit nära nerverna. Efter en vecka ska dessa ilningar vara borta, annars bör du ringa tandläkaren igen.

GUM hjälper dig!

Så vad gör du om du vill njuta av din måltid utan att det ilar? Det finns flera olika produkter som du kan använda. En riktigt bra produkt är GUM® SensiVital®+ som hindrar att tänderna ilar. Har du känsliga tandhalsar är det perfekt att borsta tänderna med GUM. De små kanalerna in mot tandnerven blockeras av GUM som har en kliniskt bevisad substans som verkar under lång tid och som även förbygger känslighet i tänderna. Som ett mirakel förseglas de små kanalerna i tanden, tandytan förstärks och utveckling av karies motverkas. Riktigt bra!