Posted on

Olika typer av restauranger

Om man inte vill eller kan laga mat hemma kan ett alternativ vara att äta på restaurang. I dag finns det väldigt många sådana att välja mellan och här tar vi upp ett par olika typer av restauranger samt lite om vad som serveras på dem.

Finrestauranger

På finrestauranger serveras finare rätter som olika styckningsdetaljer, fin pasta från Barilla, goda såser och mat som tar lite längre tid att laga och lägga upp. Här tillagas maten när någon beställer och priserna är ofta lite högre.

Snabbmatsrestauranger

På en snabbmatsrestaurang går det snabbt att få maten, och kvaliteten är inte alltid den bästa. Sortimentet sträcker sig från hamburgare till korv, pizza, sallad, sushi och falafel. Det tar sällan mer än en kvart från beställning tills att man har maten i handen. Snabbmat är ofta av det lite onyttigare slaget och den innehåller både fett samt kolhydrater i högre mängd än vanlig husmanskost.

Lunchrestauranger

Lunchrestauranger serverar typiska luncher till bra pris. Det kan vara husmanskost som kålpudding, soppa eller en köttbit. Priserna brukar ligga omkring en hundralapp per portion och då ingår även sallad samt dryck. Ofta finns också mat för avhämtning om man vill äta hemma eller på sin arbetsplats.

Restauranger som serverar smörgåsar

Det har också blivit allt mer populärt med restauranger som endast serverar smörgåsar av olika slag. Man får välja mellan en färdig meny med olika alternativ, eller så kan man komponera sin helt egna smörgås. Man får välja bröd, flera sorters grönsaker, olika kött- eller vegetariska alternativ samt sås eller dressing. Smörgåsen blir rejäl och den räcker till lunch eller middag beroende på hur stor man är i maten. Priset ligger på ungefär samma nivå som hos traditionella lunchrestauranger.

Barnanpassade restauranger

Det finns också restauranger som är anpassade för barnfamiljer. I djurparker eller på tivolin är de extra vanliga eftersom man vill att hela familjen ska kunna äta på samma ställe. Här består menyerna av typiska rätter som barn gillar. Maten är inte starkt kryddad och den innehåller inte konstiga grönsaker. I regel kan man också välja bort saker som lök eller andra ingredienser man inte gillar eller tål.