Posted on

Halloweengodisets historia

Global matkultur består av en enorm palett av smaker, färger och traditioner. Men hur påverkar specifika högtider, som Halloween, våra kulinariska val? Vad vi stoppar i oss runt Halloween förknippas till största delen med sötsaker. Godiset vi äter under Halloween har sina rötter i gamla traditioner.

Historien bakom Halloween och högtidens läckerheter

Halloween har sina rötter i den keltiska högtiden Samhain, en festival som markerade slutet av skördesäsongen och början av vintern. Förr trodde man att det var under denna tid på året då gränsen mellan de levande och de döda var flytande, vilket gjorde att spöken och andar kunde vandra fritt. För att blidka dessa andar gav människor bort mat och godis, vilket kan ses som en tidig föregångare till dagens trick-or-treat-tradition. Av det skälet har halloweengodis en djup kulturell och historisk betydelse. Du kan hitta mängder av spännande och billigt halloweengodis hos Partykungen.

Smaker från hela världen inför Halloween

Halloween är idag en nästintill global högtid, och detta har gett upphov till en fusion av smaker och traditioner. I Mexiko, till exempel, firar man Día de los Muertos (De dödas dag) med sockerskallar och pan de muerto (dödens bröd). I Asien har länder som Japan och Sydkorea infört sina egna versioner av halloweengodis, med smaker av bland annat rödbönor och sesam. Tack vare detta globala inflytande har halloweengodis blivit en perfekt blandning av tradition och innovation.

Modernt halloweengodis – kreativit och nyskapande

Med inflytande från hela världen, blir dagens halloweengodis alltmer kreativt och varierat. Från spökformade macarons till chokladdoppade insekter, det finns sötsaker för alla smaker. För den som vill prova något nytt kan halloweengodis erbjuda en oväntad men välkommen överraskning. Att utforska världens matkultur genom halloweengodisets lins är en resa genom vår gemensamma historia, kultur och kulinariska upptäckter. Oavsett om du är en godisgris eller en äventyrslysten matälskare, finns det alltid något nytt och spännande att upptäcka.