Posted on

Hur påverkar mat tändernas färg?

Det mesta du äter och dricker har påverkan på dina tänders färg. Men det finns värre bovar än andra. Genom att känna till vilka dessa är kan du antingen fokusera på att undvika dem helt, eller hitta strategier för att minska deras påverkan på dina tänder. Det senare är extra viktigt för dig som ofta äter ute på restaurang, eftersom du där inte styr över ingredienserna på samma sätt som om du mest äter hemlagad mat. Om du redan är i ett läge där du har fått missfärgade tänder kan en tandblekning vara ett alternativ för att lösa det. För en relativt sett liten peng kan dina tänder återfå sin forna glans och du kan fortsätta njuta av den mat och de nöjen du älskar.

Dryck med stor tandpåverkan

Du vet säkert redan vilka drycker som är dåliga för dina tänder. De sockersötade dryckerna är de värsta bovarna, med cola som det absolut största problemet när det kommer till missfärgningar. (De värsta myterna om cola stämmer inte, men du bör ändå undvika drycken). Men även andra drycker kan lämna fläckar. Om du dricker mycket te, kaffe eller rödvin är risken stor att det kommer synas.

Mat med stor tandpåverkan

Den mat som kan missfärga dina tänder känns igen på att den har starka färger. Om du vet med dig att en ingrediens kommer lämna permanenta fläckar på din vita duk så kan du också vara nästan säker på att den kommer lämna fläckar på dina kläder. Bär må vara nyttiga och fulla med antioxidanter, men om du har blåbär i frukostgröten gör du bäst i att planera in tandborstningen efter. Likaledes gäller för rödbetor som på många sätt är en mirakelmedicin, men också innehåller extremt mycket färgämne. Du som gillar indisk mat bör hålla i bakhuvudet att curry också är en sådan matvara som gärna skapar fläckar. Inte ens italienarna kommer undan. Både tomatsås och balsamvinäger är sådant som inte bara är gott och nyttigt. Det innehåller också mycket syra och färgämnen vilket är en riktigt dålig kombination.

Vad kan jag göra för att stoppa missfärgningar

Grunden för all tandhälsa är att borsta tänderna minst två gånger om dagen, använda tandtråd och regelbundet besöka tandläkare och tandhygienist. Men det finns också ett par andra saker du kan göra för att slippa få fula missfärgningar. Det enklaste är att helt enkelt dricka ett glas vatten efter att du ätit eller druckit något som kan ha tandpåverkan. Då sköljs det värsta bort. Ett annat alternativ är att ta ett tuggummi direkt efter en måltid. Det stimulerar din naturliga salivproduktion vilket också rensar bort ämnen som annars kan komma att sitta kvar på tänderna och fläcka. Du kan också avsluta en måltid med att äta ett äpple eller en morot. Denna typ av hårdare frukt och grönsaker är rengörande till sin natur, men tänk på att även de innehåller socker så de ersätter inte tandborstningen.