Posted on

Välja matkasse eller restaurangbesök?

I dag har det blivit allt mer vanligt att man beställer matkassar, eller att man går ut och äter istället för att laga mat hemma. Många har inte ork eller vilja att laga mat, andra kan inte. Men vilket alternativ är egentligen bäst, matkasse eller att gå på restaurang?

När man inte vill eller orkar planera maten

En matkasse kommer färdigpackad hem eller hämtas i affären. I den finns ingredienser och recept för ett antal middagar. Man behöver fortfarande laga maten men man slipper tänka på handling och annan planering. I regel kan man välja recept, och de brukar vara relativt lätta att följa. Vill man inte alls befatta sig med matlagning kan man istället välja att äta ute. Det finns flera olika restauranger och snabbmatställen att välja mellan.

Fördelar med matkasse

Det finns många fördelar med att välja en matkasse som passar familjen. För det första får man lite kvalitetstid med familjen när man lagar mat och äter tillsammans. För det andra blir det billigare än att äta ute. För det tredje kan det bli jobbigt i längden att alltid ta sig iväg hemifrån för att äta.

En annan fördel med matkassen är att eventuella barn lär sig att laga mat och att göra viss planering. Det blir också lite lättare med eventuella allergier när man kan välja recept och vissa ingredienser på egen hand.

När är restaurangbesök ett bättre val?

Om man inte har tillgång till ett kök, eller om man helt enkelt inte kan eller vill laga mat kan restaurangbesöket vara ett bättre val. Man kanske renoverar, eller så kan man inte använda köket av andra orsaker. Att då äta ute under en begränsad tid är absolut inte fel. Att gå på restaurang kan också vara lite mer festligt till helgen, vid födelsedagar eller om man har annat att fira.

Nackdelar med lösningarna?

Både restaurangbesök och matkassar har såklart sina fördelar samt nackdelar. Nackdelen med matkasse är att man måste beställa dem och trots allt laga mat. Med restaurangbesök slipper man allt det, men bor man på en mindre ort med bara en eller ett fåtal restauranger kan menyn snart bli enformig. Dessutom kan det ibland vara fullsatt så man måste boka bord lång tid innan. Om man vill dricka alkohol till maten kan det också bli svårt om man behöver ta bilen till och från restaurangen. En annan nackdel med restaurangbesök är att det kan bli ganska dyrt. En middag för fyra personer kan lätt gå på omkring 1000 kronor.

Vad lämpar sig bäst för barnfamiljen?

Både restaurangbesök och matkassar passar för barnfamiljer. Matkassen kan dock vara ett bättre val om man har väldigt små barn. Även större barn mår dock bra av att äta mat hemma då och då istället för att bara gå på restaurang. Lagar man mat från en matkasse kan man se innehåll, fett, socker och andra näringsämnen. Det är inte lika klart när man går på en restaurang, och väljer man snabbmat kan maten lätt bli både för fet och för salt. Sett till ren näringssynpunkt kan alltså matkassen med bra recept vara ett klokt alternativ.