Posted on

Vin och mat

Att äta mat är något som alla gör dagligen, det är en del av den mänskliga naturen att äta. De allra flesta äter både frukost, lunch och middag, samt flera mellanmål eller snacks under dagen. Dock kan matvanorna se olika ut beroende på var man bor i världen, vilket framförallt påverkats av klimatet. I sin tur har det också påverkar vad människor direkt när dem äter, varpå vinet sedan flera hundra år tillbaka har varit ett av de allra finaste och mest populära alternativen. Därför kommer denna artikel kolla närmre på hur vin och mat kombineras på olika sätt.

Vin och mat i Sverige

Att dricka vin är något som har blivit populärt i Sverige bara de senaste årtiondena. Förr i tiden var det något som framförallt överklassen och kyrkan hade. Anledningen till detta är att det är mycket svårt att odla vindruvor i Sverige, varpå i princip allt vin måste importeras från andra delar av världen. Men genom att världshandeln nu är så pass utvecklad går det att beställa hem nästan vilket vin som helst. Hemsidor som https://vinoteket.se/ gör det nämligen möjligt att köpa hem vin direkt till dörren utan att ens behöva och runt och leta i butiker. På så sätt finns alla de olika vinerna som man kan tänka sig direkt på nätet, vilket kan vara bra i Sverige då det annars kan vara svårt att hinna handla på grund av Systembolagets öppettider. Vin i Sverige kombineras ofta med svenska maträtter och på grund av att sortimentet är så pass stort finns det alltid något vin som passar maträtterna som planeras.

Vin i södra Europa

Att dricka vin är inte en stor del av den svenska kulturen, detta trots att många allt fler nu väljer vin istället för öl. I jämförelse till södra Europa är vindrickandet väldigt underutvecklat och svenskar som åker till exempelvis Spanien, Italien och Frankrike blir oftast chockade över hur pass kunniga många av lokalborna är. I Frankrike och Italien är det exempelvis vanligt att ta ett glas vin till middagen varje kväll. Det är inte ovanligt att en del till och med dricker vin till luncherna när man är ute och träffar kunder. Detta är något som inte är vanligt i Sverige, utan många svenskar vill inte kombinera alkohol med möten med kunder eller vid affärsmöten.